De betekenis en gevolgen van een ingrijpend verlies….

De betekenis en gevolgen van een ingrijpend verlies….

Als iemand plotseling en abrupt uit je leven wordt gerukt door zinloos geweld staat je wereld op zijn kop. Het overkwam Arsène van Nierop. Haar dochter Hester werd in 1998 op 28-jarige leeftijd in Mexico vermoord. Zij was onderweg naar de VS om daar na haar afstuderen in Nederland een stageplaats te zoeken.

Het verdriet was en is onbeschrijfelijk. Hoe Arsène en haar man en haar omgeving hier mee omgingen is dat niet. Arsène schreef twee boeken over haar intense verdriet, haar onmacht en over haar strijd om haar leven en dat van haar gezin te vervolgen. Maar ook over haar ontdekkingsreis naar het geweld en moorden in Mexico.
Arsène toont in haar werk aan hoe zij vanuit haar rouw een nieuwe invulling heeft gegeven aan haar moederschap. Hoe zij haar leven nu grotendeels ten dienste stelt om de herinneringen aan Hester levend te houden en het zinloos sterven van haar dochter onbaatzuchtig betekenis geeft voor het leven en welzijn van anderen.
Een aangrijpend verhaal van een moeder die haar kind verloor en recent, ruim 15 jaar later, plots te horen kreeg dat de dader was gepakt, doordat hij – hoe knullig dan ook – een foto van zichzelf plaatste op Facebook.

Arsène komt op 22 maart in de middag naar Academie Vitaedis. Daar zal zij vertellen hoe het nieuws van de moord op haar dochter haar bereikte. Hoe zij haar dochter aantrof, hoe zij afscheid van haar nam, hoe haar uitvaart vorm kreeg en wat het verdriet voor gevolgen had in haar leven. Aansluitend zal zij vertellen hoe zij kwam tot de oprichting van de Stichting Hester, en vertellen waar de stichting voor staat en wat de stichting zoal bereikt heeft.
Helaas staat het verhaal van Arsène niet op zichzelf. Steeds meer mensen, krijgen in Nederland te maken met een ingrijpend verlies als gevolg van (zinloos) geweld. De opvang en ondersteuning van deze groep nabestaanden gaat lang niet altijd goed. En dat is logisch, want de omstandigheden verschillen enorm en vragen altijd maatwerk.

Wie zich beroepsmatig (verder) wil verdiepen in mogelijke betekenissen en de gevolgen van een gecompliceerd verlies is dan ook welkom om op 22 maart a.s. kennis te nemen van het relaas van Arsène van Nierop. De middag wordt begeleid door Anja van Wingerden, docent sterven en rouw begeleiding bij Vitaedis.

De studiemiddag start om 13.30 en duurt tot 16.30, daarna is er gelegenheid om onder een drankje na te praten. Locatie: Hotel De Bosrand, Bosrand 28 6718 ZN Ede.