Bankrekening overledene makkelijker te achterhalen

Bankrekening overledene makkelijker te achterhalen

 Nabestaanden van een overleden persoon zullen binnenkort makkelijker kunnen vinden waar de overledene allemaal nog bankrekeningen had lopen Рals ze dat nog niet wisten.
De Nederlandse Vereniging van Banken ( NVB ) gaat daarvoor een speciaal ‘digitaal loket’ ontwikkelen, laat de organisatie weten.

Op dit moment is het nog een ingewikkelde zoektocht, onder meer via de notaris, om er achter te komen waar rekeningen lopen, ervaart de NVB.

Via het digitale loket kunnen erfgenamen vanaf begin 2014 een zoekaanvraag indienen, die doorgestuurd wordt naar de banken. De banken sturen vervolgens een bericht terug of de overledene inderdaad een rekening had bij hen, zonder overigens het tegoed op die rekeningen aan de aanvrager te vermelden.

Welke papieren precies nodig zullen zijn voor de aanvraag, moet nog worden bepaald, laat de NVB weten.
Na ontvangst van het bericht van het digitale loket moet de klant sowieso nog zelf naar de bank en bewijzen dat hij recht heeft op het geld, eventueel met een verklaring van erfrecht van de notaris.

Het loket komt er onder meer op aandringen van consumentenorganisaties. De NVB heeft geen cijfers over hoeveel slapende rekeningen er nog zijn, die niet zijn opgevraagd omdat nabestaanden niet van het bestaan weten.

Officieel vervallen slapende rekeningen na 20 jaar aan de bank, maar de banken maken in de praktijk geen gebruik van die regel en houden de rekening ook langer aan.

Bron: www.plusonline.nl