Hypotheek wijzigen: lagere rente na overlijden

Hypotheek wijzigen: lagere rente na overlijden

Na het verlies van een partner heb je vaak minder inkomen. Is er geen uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering dan lopen de hypotheeklasten door. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je ervoor kiezen om de huidige, lage hypotheekrente te gaan betalen. Daar moet je wel zelf om vragen.

Boetevrij aflossen na overlijden

Vaak is er na overlijden een uitkering uit een – aan de hypotheek gekoppelde – overlijdensrisicoverzekering. Na het overlijden lost de bank met dit geld de hypotheeklening boetevrij af.

Zonder verzekering heb je na de dood van een partner 2 opties:

  • Meestal kun je boetevrij aflossen na overlijden. Het maakt daarbij niet uit of het geld uit eigen spaarpot komt of uit een nieuwe hypotheeklening bij een andere bank. Alleen bij Obvion en Venn Hypotheken betaal je dan wél een boete (peildatum mei 2018).
  • Bij de helft van de hypotheekbanken kun je zonder boete de hoge hypotheekrente afkopen en overstappen naar de huidige lagere rente bij je eigen bank. Dit is vaak voordeliger dan overstappen naar een andere bank. Meestal zijn er geen advieskosten en sowieso geen notaris- en taxatiekosten. De bank kan wel administratiekosten rekenen.

Let op: bij oversluiten naar een andere geldverstrekker beoordeelt de nieuwe bank de financiële situatie van de achtergebleven partner. Het inkomen van die partner kan onvoldoende zijn om akkoord te krijgen voor de hypotheek.

Bron: Consumentenbond